Inici Cultura Xerrada literària a la biblioteca

Xerrada literària a la biblioteca

1967

El dijous 22 de març visitava la nostra Biblioteca l’escriptora Montse Castaño, per parlar-nos de la novel·la que aquest mes havíem llegit els membres dels dos clubs de lectura: La dolça Caterina, en un acte subvencionat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona.

L’obra abasta una nissaga familiar que té el seu origen a Les Guilleries, però que s’estableix a Torroella de Montgrí a començaments del segle XX. Amb el temps, la família ha de marxar del poble i acaba instal·lant-se en una masia situada vora el cingle, a la Punta dels Cinc Sous, a L’Escala.

La malastrugança regeix la vida d’uns personatges femenins que porten la desgràcia a aquells que gosen estimar-los. L’última de la nissaga, La dolça Caterina, acabarà descobrint en la vida dels seus avantpassats aspectes insospitats de la seva pròpia existència.

L’espai es converteix gairebé en un ésser literari, amb molta força narrativa, tal i com va explicar l’autora en la seva xerrada. L’argument, basat en fets quotidians, sembla l’excusa per fer unes descripcions ambientals molt vívides de paratges magnífics, així com per precisar moments històrics i unes formes de vida : la vida a pagès, o la subsistència dels pescadors, que avui ens comencen a semblar ja molt llunyanes.

La Montse Castaño, una autora plena de dinamisme i entusiasme, va néixer en un dels barris més petits de Sarrià de Ter, l’any 1967 i estudià Relacions Públiques, treballant durant un temps en una empresa d’informàtica i també en una Escola de Pilots a l’Aeroport de Girona.

En una article publicat a l’abril del 2016 a la revista GiDona explicava que ha escrit des de sempre i que ja de ben petita espantava una mica el seu pare per la seva imaginació desbordant. I escrivint i escrivint, un dia va escriure La dolça Caterina, una novel·la de 424 pàgines, descobrint que els personatges moltes vegades marquen els seus propis “tempos” i havent de documentar-se molt per donar la màxima versemblança a la història que relatava: la vida als masos, l’economia de subsistència, la Guerra Civil, la postguerra, l’arribada del turisme, la fi de tot un món… concretament a L’Escala, un poble pel que la Montse sent una devoció especial, fins el punt de considerar-lo el seu petit paradís particular.

Confessava que la creació de La dolça Caterina va omplir la seva vida, però que en acabar-la se sentia exhausta i que mai hauria imaginat que actualment ja se n’estigui preparant una tercera edició.

Castaño col·labora amb mitjans de comunicació com l’emissora de ràdio FeMGirona 92.7 i la revista GiDona. La ràdio li ha comportat aprenentatges, experiències, nous amics i nous contactes, com els d’Edicions Cal·lígraf, una petita editorial independent catalana amb la que ha publicat La dolça Caterina. Ara per ara està treballant en el projecte de dues noves novel·les.

Relacionada amb la lectura d’aquesta novel·la, la Biblioteca havia preparat conjuntament amb l’autora una sortida literària per visitar els espais de l’obra. El mal temps va fer que haguéssim d’ajornar una visita que de ben segur programarem pròximament i en la que tindrem el privilegi de gaudir de la mateixa Montse Castaño com a guia literària.