Inici Política i Societat Un ple en 25 de novembre

Un ple en 25 de novembre

1404

Aquest mes el ple va coincidir amb la data del 25-N, dia internacional per l’eliminació de les violències envers les dones. Just una hora abans, ens havíem concentrat a la plaça de Catalunya, on es va llegir —per part de regidores del consistori— el manifest unitari subscrit per l’Ajuntament; així com diversos textos de denúncia contra les violències masclistes, a càrrec d’altres veïnes voluntàries. La situació de pandèmia va limitar les activitats possibles també per a aquesta data, però —més enllà de la importància que aquesta té sempre— l’agreujament de la problemàtica provocat per l’actual crisi fa encara més important la visibilització del problema social i del seu antídot: la lluita feminista.

En aquest sentit, el ple va aprovar per unanimitat una moció presentada per ERC i CUP-Alternativa, sobre violència masclista i afectació de la covid-19. Les dades mostren com aquesta xacra social, que té el seu origen en una societat encara masclista i patriarcal, ha empitjorat amb la crisi sanitària, els confinaments i el daltabaix econòmic. A causa de la major vulnerabilitat, indefensió i dependència per les condicions de vida imposades, aquest any s’ha reduït el nombre de denúncies però, alhora, el nombre d’intervencions directes ha augmentat significativament. La violència contra les dones s’ha agreujat, i les víctimes es troben més soles per fer-hi front. Amb la moció, instem les entitats supramunicipals competents a prendre mesures necessàries tals com destinar recursos suficients per a l’atenció integral de les víctimes, a partir dels serveis d’atenció (que han de ser multidisciplinars); la suspensió del pagament de lloguers i subministres bàsics i el compliment del dret a rebre recursos econòmics d’urgència per a dones que fugen de situacions de violència; el desenvolupament de campanyes educatives i de sensibilització per fer front a l’arrel cultural de la desigualtat i de programes per a infants víctimes de situacions de violència familiar; i la disposició d’habitatge immediat per a l’acollida de víctimes, així com d’específics per a dones sense llar.

Relacionat amb aquest darrer punt, vam exposar al ple —novament— el problema greu i crònic de manca d’habitatge disponible i assequible a què fa front el municipi. Sens dubte, és una qüestió que ens ocupa i per la qual tenim el compromís de treballar en diferents línies. Una, que constava al nostre programa, és l’aposta pel model de l’habitatge cooperatiu. En aquest sentit, ens va satisfer poder explicar el nostre suport a La Pardala, un grup creat per impulsar una cooperativa d’habitatge en règim de cessió d’ús. Es tracta, doncs, d’una iniciativa no especulativa, de propietat col·lectiva, que serà publicoprivada i que busca facilitar l’accés a l’habitatge de forma no lucrativa. En aquest moment, s’està buscant una finca o construcció inacabada per desenvolupar-hi el projecte. 

Una altra moció rellevant del ple va ser la presentada conjuntament pel PSC i els dos grups de l’Equip de Govern, a favor de la protecció del sistema sanitari d’atenció primària. Aprovada per unanimitat, amb aquesta reclamem el compliment de diferents demandes que, a causa de la situació derivada de per la covid-19 però també per les retallades en sanitat dels darrers anys i pel propi creixement del municipi en població, pensem que ens pertoquen i són necessàries per a Llagostera. En primer lloc, l’increment de facultatius al CAP —amb especialistes com metges de família, professionals en ginecologia o en psicologia, i la recuperació del servei diari en pediatria— així com que es garanteixi l’abastiment de material. També i en el marc de la nova regulació general de l’àmbit geriàtric, demanem un metge fix per a la residència Josep Baulida. Per altra banda, amb la moció donem suport a les mobilitzacions i demandes del conjunt del sector sanitari, així com un Pacte Nacional de Salut que reverteixi l’infrafinançament crònic que el sistema públic pateix; també demanem la creació de taules de negociació territorial, que ajustin el debat a les necessitats locals. Per últim, instem que s’acceleri l’ampliació del CAP. En aquest sentit i com a solució prèvia, es va informar que properament s’instal·laran dos mòduls prefabricats que permetran ampliar espai i facultatius, els quals es dedicaran a l’atenció d’urgències.

Finalment, volem destacar algunes informacions sobre gestió de residus. En primer lloc, el nostre vot favorable a la moció de Junts sobre minimització de residus (finalment aprovada per unanimitat amb alguns canvis en el redactat): compartim els acords que estableix, si bé vam trobar important fer esment a alguns errors i discrepàncies del text previ. Especialment, volem remarcar el nostre compromís i la nostra acció en favor de la millora de la recollida d’escombraries i per apropar-nos als objectius del Residu Zero. En aquest sentit, trobem especialment necessària la corresponsabilització del conjunt del poble, i també dels grups municipals: més ambició en aquest sentit —amb accions com campanyes informatives o augment de les bonificacions— suposen, inevitablement, una major inversió. Fet que impacta en la taxa de residus. Relacionat amb aquest punt, també es va aprovar unànimement l’annex al conveni amb el Consell Comarcal per a la recollida de residus. Amb aquest es busca millorar la recollida selectiva al conjunt del municipi, amb el canvi del contenidors de les àrees dels veïnats (per contenidors amb control d’accés en àrees tancades) i amb la incorporació al sistema porta a porta de les urbanitzacions de la Canyera, la Mata i Mont-Rei la segona meitat del 2021.

Per altra banda, vam explicar que —com estava previst—s’ha fet efectiva la retirada de l’àrea d’emergència de l’exterior de la deixalleria. Aquest punt era un focus important de mals usos en l’abocament de tot tipus de deixalles. Per contra, en breu es col·locarà la mini deixalleria al Passeig Pompeu Fabra, que facilitarà l’ús del recurs amb un punt de recollida al centre del poble.