El Ple d’ordenances fiscals 2021 d’aquest mes d’octubre ens ha permès comprovar que la política d’increments de taxes i impostos iniciada l’any passat, ha tingut la continuïtat que era esperable. I és essencialment per l’ increment a l’alça de la taxa d’escombraries, que no creiem acceptable, com tampoc creiem admissible el tractament fiscal que es dona als habitatges buits, que hi hem votat en contra.
Com es pot justificar una puja en la taxa d’escombraries si no es preveu una millora en el servei que es presta ni s’incorpora cap millora en les infraestructures que cal per prestar-lo en millors condicions? Les motivacions que l’equip de govern al·lega per justificar la puja no ens han convençut i tampoc creiem que seran capaces de convèncer els ciutadans de Llagostera. Durant el ple vam proposar reduir costos en la recollida selectiva, com podria ser una revisió del nombre de dies de servei porta a porta, per així poder congelar aquesta taxa, que es va incrementant en percentatges molt elevats cada any que passa. Aquesta taxa s’incrementa en un 10% per a tots els habitatges en els que es fa porta a porta, que són aproximadament un 80% del padró d’escombraries en un any excepcional com ho és aquest, on molts ciutadans se senten perjudicats econòmicament.
Pel que fa al recàrrec d’un 50% que es vol aplicar als habitatges buits, dubtem seriosament de l’eficàcia d’una mesura que es planteja enfocada a grans tenidors, quan des del propi equip de govern es reconeix que la majoria d’habitatges buits del nostre municipi son propietat de particulars. Una vegada més, aquesta mesura perjudica el ciutadà que per el motiu que sigui no vol o no pot posar el seu habitatge al mercat de lloguer. Sabem de la problemàtica de l’habitatge al nostre municipi, però apostem per mesures que incentivin positivament a la mobilització d’habitatges buits, i no pas en mesures coercitives amb un evident afany recaptatori.
D’altra banda, en aquest darrer ple hem presentat una moció per reclamar que es convoqui el Consell Municipal de Salut de forma immediata per tal de convertir-lo en una eina eficient en el control de la Covid-19. “Dinamitzar la Taula de Salut i que aposti per estratègies de prevenció i promoció de la salut des d’una perspectiva individualitzada, familiar i comunitària”. Aquesta frase, extreta literal del pla de govern 2019-2023, demostra un nou incompliment dels compromisos del govern municipal. Enmig d’una crisi sanitària a nivell mundial, i tot haver-ho reclamat en diverses ocasions, han estat incapaços de convocar el Consell de Salut, que es va crear com a òrgan de participació ciutadana per promoure, estimular, debatre i proposar millores en matèria de salut. Aprovada per unanimitat, vetllarem perquè aquest i tota la resta de consells municipals es convoquin de forma periòdica.