Inici Política i Societat Parlem d’HABITATGE

Parlem d’HABITATGE

3410
Il·lustració: Nuri Font.

Entre el 2013 i el 2017 hem tingut 9,669 desnonaments per hipoteca i de lloguer a comarques gironines. Aquesta xifra, que es diu ràpid, però que és una autèntica barbaritat, amaga al darrere el patiment de milers de famílies, moltes d’elles veïns i veïnes de Llagostera. Ja fa anys que al poble tenim un problema greu d’habitatge – desnonaments, pujada dels preus del lloguer, impossibilitat dels joves d’emancipar-se i situacions de sobreocupació i infrahabitatge, incloent les dificultats de molta gent gran del poble en poder continuar a casa seva quan la mobilitat es redueix.

Des de la CUP-Alternativa per Llagostera hem decidit posar el dret a l’habitatge fermament al centre de la nostra futura acció política. Ja n’hi ha prou de destinar 5 milions d’euros a un Pla de Barris que ha ignorat la situació precària de molts habitatges ara amb façanes precioses. Llagostera té l’oportunitat de convertir-se en referent com a poble on la gent que hi viu, viu amb dignitat.

Proposem activar el Pla Municipal d’Habitatge, augmentant els habitatges destinats a lloguer social. També, finalment, implementarem la llei 24/2015 que dota als ajuntaments amb el poder de crear un registre oficial de pisos buits, identificar quins d’aquests pisos són propietat de bancs i grans tenidors, i destinar-los a la seva funció social. Per exemple, la SAREB (el popularment conegut banc dolent que ha rebut milers de milions d’euros de les nostres butxaques) té actualment 14 habitatges a Llagostera.

La llei 24/2015, de fet, té provisions especials per a 234 municipis identificats com a municipis amb un alt índex d’exclusió habitacional. Llagostera és un d’aquests municipis especificats a la llei (tinguem en compte que els nostres veïns – Caldes i Cassà no hi són). Cal recordar que l’actual consistori en aquell moment (al 2015) afirmava que a Llagostera no hi havia un problema d’habitatge, tot i que una llei aprovada al Parlament de Catalunya demostrava tot el contrari.

Treballarem amb les persones que pateixen processos de desnonament, acompanyant-los jurídica i psicològicament, i garantint que l’article 5 de la llei 24/2015 – que preveu l’obligació d’oferir un lloguer social abans d’efectuar un desnonament. Sovint en processos de desnonament, les famílies es troben soles i desemparades, ja són masses els casos de suïcidis en aquestes situacions. Cal assegurar des de l’Ajuntament que les persones en aquesta situació no estiguin soles davant d’una maquinària financera i jurídica aterradora.

A Llagostera tenim una demanda històrica: la recuperació dels pisos de l’antiga Caserna de la Guardia Civil. No descansarem fins aconseguir que aquests pisos es destinin a desenvolupar un parc públic d’habitatges de lloguer, especialment de lloguer social i a emergències habitacionals. No venim a fer promeses electorals que s’obliden l’endemà de les eleccions, venim a recuperar el poble per a la gent que hi (con)vivim.

La propietat i el lloguer no són les úniques formes de tinença possibles quan parlem d’habitatge. Cada cop més, al nostre país i a d’altres, noves formes d’entendre l’habitatge prenen forma. Promourem la masoveria urbana, el co-housing entre joves i gent gran per exemple com a alternatives habitacionals. En moments de crisis com l’actual, cal re-pensar entre totes i tots el poble que volem, i recordar que la CUP-Alternativa som motor de canvi per un habitatge digne i accessible a Llagostera.