Inici Política i Societat Parlem d’ESPORTS i ACTIVITAT FÍSICA

Parlem d’ESPORTS i ACTIVITAT FÍSICA

2300
Il·lustració: Nuri Font.

Tota eina de cohesió social, d’aprenentatge i creixement compartit ha de ser important dins l’Ajuntament. En aquesta idea hi incloem, també, els Esports i l’Activitat Física, que volem per al municipi com a elements d’enriquiment, de cohesió, de convivència i de treball cooperatiu. Abans de desplegar les propostes matriu del nostre programa, però, paga la pena remarcar que la diagnosi de la qual partim, posa clarament de manifest la manca d’horitzons i de projecte polític en matèria esportiva al llarg dels darrers anys de govern convergent.

Hi ha un primer objectiu que no podem perdre mai de vista: el foment de l’activitat físico-esportiva a tots els segments de la població (infantil, adulta i tercera edat), especialment als sectors amb més dificultat per a la seva pràctica (gent gran, persones amb mobilitat reduïda, alumnes amb necessitats educatives especials, infants amb risc d’exclusió social…).

Aquest curs 2018-2019, si analitzem les dades d’esportistes inscrits en els diferents clubs -o bé en les activitats organitzades/dirigides-, veurem que les dones representen, només, el 30%. L’altre aspecte que salta a la vista és la clara diferenciació de gènere segons l’esport que es practica. Necessàriament, per tant, les polítiques implementades hauran de posar l’èmfasi en promoure, d’una banda, la pràctica esportiva femenina -intentant equiparar-la a la masculina- i, de l’altra, la paritat de gènere en tots els esports (procurant contrarestar les inèrcies que associen una determinada activitat a un gènere concret).

No cal oblidar, tampoc, que el ventall d’orientacions físico-esportives és ben ampli; cal garantir-lo en les seves vessants social, terapèutica i de salut, recreativa i de lleure, d’iniciació i, en darrer terme, competitiva. En aquest sentit, pensem que cal augmentar els espais on poder practicar l’esport de manera lliure i gratuïta.

Necessitem actualitzar el Mapa d’Instal·lacions Esportives Municipals (MIEM), document que analitza amb criteris tècnics les mancances i fortaleses de la situació actual, orientant les accions futures al desenvolupament d’un projecte a mig-llarg termini i optant, d’aquesta manera, a vàries línies de subvencions a ens locals.

Les entitats esportives del municipi són vitals per al foment de la pràctica esportiva, sobretot en edat escolar. L’Ajuntament ha de donar suport i afavorir la seva missió. No obstant això -tal i com ja apuntàvem al darrer escrit sobre Educació i Cultura, cal definir uns criteris objectius i transparents per optar a les subvencions que l’Ajuntament destina a la pràctiva esportiva. Alguns exemples, en aquest sentit, podrien ser: el nombre d’esportistes empadronats al poble, la no especialització esportiva durant la franja 0-7 anys, el grau de formació dels entrenadors i monitors, la col·laboració en tasques socials, el foment de l’esport femení i/o la paritat de gènere… L’Ajuntament, per altra banda, ha de vetllar pel correcte funcionament del Consell d’Esports, organisme que hauria de garantir una bona coordinació entre els clubs esportius.

Paral·lelament, cal explorar noves vies de treball interdisciplinar, cooperant colze a colze amb el Centre d’Atenció Primària (per establir protocols sanitaris que promoguin l’activitat física), amb Serveis Socials (afinant els aspectes i mecanismes que regulin l’atorgament d’ajuts), etc.

Des de la nostra candidatura, pensem que l’oferta de pràctiques físico-esportives també ha d’anar vinculada al descobriment i la promoció del nostre patrimoni paisatgístic (la vall del Ridaura, l’entorn Gavarres-Ardenya…). Per això volem estudiar la viabilitat d’una Estació Trail inspirada en la de l’Alt Berguedà, que nodreixi de millors serveis i estructures l’oferta de circuits de trail que hi ha traçats per les muntanyes i valls de les nostres contrades, liderant aquesta iniciativa -de caire evidentment supramunicipal- i buscant suports entre els consistoris veïns. El projecte, orientat tant a esportistes amateurs com professionals, funcionaria a partir d’una pàgina web des d’on, inscrivint-s’hi, disposarien de rutes i guies de serveis. Es senyalitzarien i geolocalitzarien circuits i rutes de trail, consultables a partir d’una aplicació mòbil i classificats segons nivell de dificultats o altres variables.

Finalment, en la línia d’aquest darrer punt, considerem imprescindible buscar convenis amb altres localitats properes per a mancomunar serveis a partir de les diferents dotacions d’equipaments esportius. Si voleu ampliar la informació d’aquestes propostes o conèixer-ne d’altres relacionades amb l’àmbit d’Esports i Activitat Física, ben aviat podreu consultar la versió extensa del nostre programa a la pàgina web de la CUP-Alternativa per Llagostera.

L’1 DE MAIG, ESTRENEM EL SEGON VÍDEO DE PRECAMPANYA

Demà, coincidint amb el Dia Internacional dels Treballadors i les Treballadores, jornada reivindicativa del moviment obrer mundial, penjarem a les diferents xarxes socials la segona part de la trilogia de vídeos curts de precampanya que hem preparat. Acabem aquest escrit convidant-vos a participar dels diferents actes i manifestacions que s’han convocat arreu del territori català en motiu del Primer de Maig, i adjuntant-vos -per si encara no l’heu vist- el primer vídeo (SOM POBLE) que vam publicar durant les hores prèvies de la diada de Sant Jordi.