Inici Política i Societat Parlem d’EDUCACIÓ i CULTURA

Parlem d’EDUCACIÓ i CULTURA

1999
Imatge: Nuri Font.

Parlar d’Educació i Cultura és fer-ho de dos pilars que es necessiten mútuament. Ajuden al desenvolupament de les persones i són elements indispensables en la formació de conceptes fonamentals per la vida en societat. L’Educació, entesa com un aprenentatge que té el seu inici en la infantesa i que s’estén al llarg de tota una vida, afecta el conjunt de la població, independentment de l’edat, el sexe, l’estatus social, les creences… És, per tant, una eina de transformació social i col·lectiva molt poderosa. També ho és la Cultura, un dret que, com a tal, ha de ser d’accés universal. La cultura ha de mostrar la complexa realitat comunitària i, en conseqüència,  ha d’esdevenir una eina d’aprofundiment democràtic i vertebració social. Sobre les bases d’aquest dos pilars, ben ferms, el teixit associatiu, l’administració pública i les iniciatives particulars han de poder bastir un projecte enriquidor pel conjunt de la població.

L’horitzó ha de ser, doncs, la promoció de la cultura del pensament, dels valors ètics, de la sensibilitat i del pensament crític per a fer de Llagostera una vila educativa. Això implica una coordinació transversal entre tots els agents educatius, una mirada holística que, evidentment, es materialitzi en propostes concretes. Hi ajudarà, per exemple, recuperar les propostes i objectius dels Plans Educatius d’Entorn, impulsar cursos d’alfabetització per a adults, incrementar l’oferta de cursos de català i fomentar les parelles lingüístiques; ampliar les activitats extraescolars i formatives perquè siguin comunitàries i esdevinguin instruments d’inclusió social i no de segregació; mantenir els programes REAPRÈN, RECUPERA’T i REFORÇA’T (ampliant aquest últim, també, entre els alumnes de primària). Tenim molt clar que volem ambdues llars d’infants obertes i amb tots els serveis, per tal de garantir unes ràtios baixes i espais suficients per desenvolupar-hi activitats en grups reduïts. Creiem necessari iimplantar una tarifació social en la taxa de les llars d’infants per adequar-les als ingressos de les famílies, facilitant un accés més equitatiu als equipaments municipals.

Hem de congratular-nos del teixit associatiu de què disposem, afavorir-lo i ajudar-lo establint uns criteris clars que justifiquin les subvencions públiques que reben. Cal recolzar les entitats i encoratjar-les a generar un retorn social del qual se’n beneficiï la comunitat llagosterenca. En aquest sentit, pensem que recuperar la Fira d’Entitats pot reforçar i enriquir alguna de les fires més consolidades al poble i, alhora, beneficiar o visibilitzar l’activitat de les entitats locals.

Pel que fa al patrimoni local, cal treballar-hi amb un triple objectiu: identificar-lo, difondre’l (si cal, creant itineraris que el puguin donar a conèixer) i, finalment -però no per això menys important- protegir-lo. Hi ha una part del patrimoni que és intangible. L’atresorem les persones i ha perdurat passant de generació en generació a través de la tradició oral. És important mantenir els peus arrelats als nostres orígens per albirar amb consciència el futur; per això fomentarem espais de trobada, de joc i d’intercanvi intergeneracional, creant dinàmiques on el coneixement flueixi bilateralment.

En el camp artístic, una de les propostes que més ens engresca és estudiar la viabilitat de construir uns bucs d’assaig de titularitat municipal que permetin a músics aficionats i professionals fer ús d’un tipus d’instal·lacions que escassegen a la nostra zona.

Els camps de la Cultura i l’Educació són quasi inesgotables perquè l’únic límit que tenen és el que les persones li vulguin posar. Sempre hi ha més coses a fer i sempre es poden fer de maneres alternatives. El que ens agradaria deixar clar és que ambdós són àmbits prioritaris per la candidatura de la CUP-Alternativa per Llagostera, ja que afecten i interpel·len directament allò que més ens interessa del nostre municipi: les persones que hi viuen. Us hem avançat, només, algunes de les nostres propostes i línies de treball; aviat trobareu informació més extensa i detallada al programa electoral que hem elaborat.