Després de dos plens telemàtics i més de tres mesos sense celebrar els plenaris presencialment a causa de la COVID-19, el passat dijous 25 es va celebrar el ple ordinari corresponent al mes de juny, que es va desenvolupar amb els regidors repartits per tota la sala per tal de garantir que es respectés la distància de seguretat.
Precedit de diversos plens d’alta activitat, propostes i mocions a causa de la COVID-19, aquest ple s’intuïa més plàcid, si no fos perquè hi varen entrar fins a cinc acords d’urgència. Encara alguns recordaran com l’actual alcalde es queixava quan això succeïa mentre ell estava a l’oposició.
La sessió es va iniciar amb la modificació dels representants del nostre grup als òrgans col·legiats municipals, reestructuració indispensable després de la presa de possessió com a regidor de l’Adrià Guinó. Seguidament, i també per unanimitat es va aprovar el Conveni de col·laboració entre el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament, per a la seva adhesió a la xarxa de radiocomunicacions i emergències de seguretat de Catalunya (RESCAT).
Aquesta unanimitat es va acabar amb la moció d’ERC i CUP-ALL, de suport a la construcció d’un tanatori públic al nord de la ciutat de Girona. Tot i que la moció es va aprovar amb els vots favorables dels grups que la presentaven més el PSC, des de JxLL ens vàrem abstenir. Coincidim amb la finalitat de la moció, que no és una altra que fer més assequibles els serveis funeraris a les famílies de Llagostera, però vàrem trobar poc encertats el redactat i els acords d’aquesta moció.
Es tracta d’una moció tipus, com la que s’han anat presentant a molts pobles del Gironès, i que al nostre parer no s’adapta a la realitat del nostre municipi. En alguns punts del redactat semblava que qui la presentava eren els grups municipals de l’Ajuntament de Girona, cosa que atribuïm a les males jugades que comporta la pràctica del copy-paste.
Des de JxLL considerem que la solució als elevats preus dels serveis funeraris no passa per demanar que l’Ajuntament de Girona construeixi un tanatori públic. L’envergadura d’un projecte així no el fa viable a curt termini, i requereix d’un consens que ara mateix no sembla que hi sigui dins la pròpia institució que l’ha d’impulsar.
És clau, i això només depèn de nosaltres, que s’intenti atraure noves empreses funeràries perquè prestin els seus serveis al nostre municipi. Aquest fet faria que augmentés una competència per ara inexistent, i notéssim una rebaixa significativa dels preus dels serveis funeraris, com ja està passat a altres pobles i ciutats de Catalunya.
Per tot això considerem que tot i compartir els objectius de fons, i entendre les explicacions del portaveu de CUP-ALL, la moció no defensa els interessos immediats de la gent de Llagostera, i evita comprometre’s amb la recerca de solucions efectives per a la millora del cost dels serveis funeraris.
En definitiva, una moció no prou ben treballada, i que no és útil per Llagostera. Creiem que s’ha perdut una oportunitat per posar fil a l’agulla, i amb la unanimitat de totes les forces polítiques, assolir un acord on tots podem remar cap a la mateixa direcció, per abaratir uns serveis que en moltes ocasions tenen preus abusius.
Més enllà de l’adhesió o el suport a una acció promoguda per determinats grups polítics de l’Ajuntament de Girona, era, i encara és, el moment d’asseure’s i pensar com assolir l’objectiu que tots voldríem per la gent de Llagostera.
Pel que fa als acords d’urgència, destacar la moció presentada pels grups de l’equip de govern referent a les presumptes irregularitats comeses per la monarquia espanyola. Les darreres informacions aparegudes a la premsa internacional evidencien les corrupteles que durant anys han enriquit el monarca espanyol i la seva família. Més enllà de mostrar el nostre rebuig a aquestes pràctiques per part del rei emèrit, des del nostre grup vam presentar una esmena per reclamar l’abolició d’un règim monàrquic arcaic i corrupte. Esmena que va ser acceptada i aprovada per la majoria del ple.