Inici Política i Societat Ens presentem (bonus track)

Ens presentem (bonus track)

2462

Posem punt i final, ara sí, als articles que hem destinat a apropar-vos les persones que integren la candidatura de la CUP-Alternativa per Llagostera. Acabem presentant-vos la Mònica i l’Ariadna, les encarregades del que, amb una mica d’humor, podríem anomenar “regidoria d’exteriors”. Com veureu, ambdues es troben lluny del poble per raons personals i/o laborals; tanmateix, gràcies a les noves tecnologies i a la seva condició de treballadores incondicionals, ens són de gran ajuda i inspiració.

La Mònica Clua Losada té 40 anys i va créixer a la Vila de Sants. Al 2012 va venir a viure al nucli antic de Llagostera i des del 2016 que passa part de l’any entre Llagostera i Texas. És doctora en Ciències Polítiques per la Universitat de York, i actualment professora titular a la Universitat de Texas, i a Catalunya co-dirigeix el Màster en Polítiques Públiques i Socials ofert per la Barcelona School of Management a la Universitat Pompeu Fabra en col·laboració amb la Universitat Johns Hopkins.

Arrelada a Llagostera, per elecció pròpia, ha viscut més de 15 anys a l’estranger (a Irlanda del Nord, a Anglaterra i ara a Texas). Des que va arribar a Llagostera s’ha compromès amb diverses associacions del poble. Va ser membre de l’Assemblea d’Esquerres de Llagostera, on moltes de les persones que ara conformen la candidatura CUP-Alternativa per Llagostera van compartir espai i es van conèixer. Ha col·laborat amb Dones d’Arreu i és sòcia de Llagostera Solidària. És enamorada del nucli antic del poble, i sobretot de la seva gent. La gran diversitat d’històries i persones que s’amaguen darrere les boniques façanes del nucli antic, és el que fa del barri un lloc acollidor i solidari.

Des dels 15 anys que va començar a militar a l’esquerra independentista, la Mònica ha estat una persona compromesa amb el seu entorn. De fet, sempre s’ha sentit ben representada per les tres voltes rebels de la Maria Mercè Marçal. Haver nascut dona, de nació oprimida i de classe obrera, són potser els tres factors més importants en la seva evolució ideològica. Actualment, a més de donar suport a la candidatura CUP-Alternativa per Llagostera, ha estat promovent diversos manifestos de suport internacionals per denunciar la repressió i regressió de drets democràtics que estem patint a Catalunya.

A nivell professional, la Mònica ha publicat la seva recerca de manera extensa. Al 2012 va publicar el llibre (co-editat amb en Vicenç Navarro) El impacto de la crisis en las famílias y en la infancia (editorial Ariel). Posteriorment, al 2018 ha publicat el seu segon llibre (co-autorat amb en David Bailey, Nikolai Huke i Olatz Ribera-Almandoz) Beyond Defeat and Austerity: Disrupting (the Critical Political Economy of) Neoliberal Europe (editorial Routledge). També té diverses publicacions a llibres i revistes acadèmiques sobre moviments socials, marxisme, processos d’integració Europea i el desenvolupament del neoliberalisme autoritari a l’estat espanyol.

Està molt il·lusionada amb la candidatura de la CUP-Alternativa per Llagostera. Veu que són un grup de persones diverses, molt motivades iamb ganes de treballar per construir, des de baix, un republicanisme municipal. Ella ens diu: “els moments històrics que hem viscut aquests darrers anys, demostren, si més no, que l’autoritarisme de l’estat l’hem de combatre des del carrer i des de les institucions”.

L’Ariadna Donate Duch té 26 anys, va néixer al nucli antic de Llagostera i ha crescut arreu, sempre buscant el sol. El seu camí és el del treball per la defensa dels drets humans i la Nunantal (mare terra). Després de graduar-se en Belles Arts i de formar-se en mediació de conflictes comunitaris ha descobert en l’organització dels pobles indígenes una alternativa ancestral per combatre el capitalisme i la globalització. Segueix fent passes per aprender del poder transformador de l’organització comunitària, no només a El Salvador sinó també a casa.

Des del gener treballa acompanyant el procés d’inserció social de noies joves que van ser privades de llibertat o bé dones processades de manera injusta per avortament. Ho fa combatent l’exclusió i les vulneracions als drets humans en un context de violència i criminalització de la joventut dins el projecte de l’organització Asociación Tiempos Nuevos Teatro a El Salvador (Centreamèrica). Col·labora com a activista amb la ONG ambientalista Unidad Ecológica Salvadoreña, en l’organització
comunitària per la gestió de conflictes relacionats amb el medi ambient, amb l’extractivisme i la vulneració de drets dels pobles indígenes, realitzant també les comunicacions del Movimiento Ciudadano por la Defensa de Tacushcalco, conflicte en el qual una constructora està destruint un lloc sagrat per al poble indígena nawat.

Durant l’adolescència va germinar en ella el poder de l’organització i la mobilització com a eines per a la transformació social, motiu pel qual entre 2009 i 2013 va implicar-se a Llagostera en la fundació de l’Esplai El Papu-tisores, va ser membre del col·lectiu de redacció de la revista local El Butlletí i va impulsar diversos projectes de transformació a través de l’art amb l’Associació Benestar i Desenvolupament de Barcelona. L’any 2013 va iniciar el viatge que l’ha dut fins a l’altra banda de l’Atlàntic. Seguint el sol i l’;insaciable desig d’aprendre de noves societats i formes de vida, va viure i treballar a Islàndia, Chile, Costa Rica i a altresla racons de Amèrica Llatina. Aquesta primavera floreix al “Pulgarcito” d’Amèrica, on va arribar cooperant amb Enginyeria Sense Fronteres amb el propòsit d’articular juntes d&’aigua rurals en l’exigència del dret humà a l’aigua i on ha seguit treballant en el sector ambientalista. I allà on va, segueix aprenent medicina ancestral, remeis naturals i etnobotànica. Malgrat tot, no oblida mai on té les seves arrels.

Sentir-les, l’ha dut a mantenir-se, tot i la distància, compromesa amb l’impuls de la “revolucionària” -diu ella- candidatura de la CUP-Alternativa per Llagostera. Després de molts anys de mantenir la decisió de no participar de cap candidatura política local en considerar que la feina de reivindicació i exigència de drets s’havia de fer des del moviment social, el nou grup de la CUP li ha trencat aquest esquema. No ha dubtat ni un moment a sumar-se a la iniciativa en conèixer “un grup de persones tan plural, motivat i entusiasta. Un grup disposat a encendre una revolució.”
Des de lluny, l’Ariadna fa de pont amb altres realitats de les que podem aprendre i ens recorda que el món es plural i cal escoltar totes les veus, fent-les part de l’autogovern de casa nostra.

Com veieu, malgrat la seva joventut, desprenen una energia fantàstica i posen al servei del poble un coneixement i un bagatge vital valuosíssims. Seguim!