Inici General DIXIT: un clàssic dins els jocs de taula moderns

DIXIT: un clàssic dins els jocs de taula moderns

3131
  • Autor: Jean-Louis Roubira (Francès, és psiquiatra infantil i creador de jocs)
  • Editorial: (Libellud) Asmodee
  • Nombre jugadors: 3-6 jugadors al Dixit Clàssic, fins a 12 al Dixit Odyssey
  • Edat: 6+ (apte per nens)
  • Durada: 30 min.
  • Any publicació: La primera edició va ser publicada al 2008 en francès per Libellud, la mateixa companyia que edita el Mysterium, que vàrem jugar la nit de Halloween d’enguany.
  • Tipus de Joc: Party
  • Il·lustracions: Marie Cardouat

DIXIT és un joc de taula editat per Asmodee, que ha publicat altres jocs molt apreciats de la nostra col·lecció, com l’Azul, l’Aventureros al tren o les experiències tipus escape room Unlock, entre molts altres títols. Joc guanyador de múltiples premis internacionals, entre els quals destaquem l’As d’Or de Cannes i Spiel Des Jahres d’Alemanya

Ja fa uns anys que es va publicar la primera edició, així doncs no és cap novetat, però creiem que és un imprescindible en la nostra ludoteca. Fins a la data s’han publicat 8 expansions, amb noves cartes per nous reptes imaginatius.

Com es juga: “Préssec rodó i brillant”

Dixit és un joc de deducció, basat en imatges, on la persona a qui li toca fer de ‘narrador’ d’aquell torn, descriu una de les seves set cartes amb una paraula o una petita frase – s’hi valen títols de llibres, pel·lícules, frases de cançons,…. L’ha de descriure de forma prou clara perquè se sàpiga quina és la seva carta quan es vegi, però ha de ser suficientment ambigua perquè pugui ser confosa per alguna altra carta. Aquestes es poden interpretar de moltes formes diferents segons els ulls que les miren.

Posteriorment, la resta de jugadors trien, d’entre la seva baralla, la carta la que pensin que més s’identifica amb la frase o paraula que ha dit el narrador. Tot això deixant les cartes cap per avall al centre de la taula perquè ningú sàpiga quina és de cadascú. El narrador d’aquell torn barreja les cartes i les anirà ensenyant una a una a tots els jugadors pronunciant la mateixa frase que ell ha triat.

Per acabar, cada jugador, en secret, votarà quina creu que és la carta del narrador. Quan tots hagin votat, el narrador mostrarà quina és la seva carta, i es puntuarà en funció del sistema següent:

  • Si tots els jugadors han encertat, tots reben 2 punts, excepte el narrador que ho ha posat massa senzill.
  • Si cap jugador ho encerta, també, tots reben 2 punts, excepte el narrador que ho ha posat massa difícil.
  • En qualsevol altre cas, tant el narrador, com els qui ho hagin encertat, reben 3 punts.
  • Tots els jugadors, excepte el narrador, reben un punt per cada vot que obtingui la seva carta.

Una vegada s’ha puntuat, comença un torn nou amb un narrador nou i els jugadors roben cartes fins a tenir-ne 6 a la mà. El joc finalitza amb el que arribi primer al final del taulell.

La nostra opinió personal:

 Amb una premisa tant senzilla s’ha creat un joc preciós, sobretot gràcies a les seves il·lustracions, tan oníriques i amb un toc surrealista, que permeten múltiples interpretacions.

Ideal per jugar-hi tota la família a la sobretaula de Nadal. Des dels petits fins als més grans hi tenen cabuda. És un joc que enganxa a molta gent, fins i tot a persones que no tenen interès pels jocs de taula. Un joc divertit amb el qual passa el temps volant i que voldràs tornar a jugar un cop acabi la partida.

És un joc que fomenta la creativitat, l’anàlisi, el vocabulari i que fa treballar la imaginació de les persones que hi juguen. T’atreveixes a descobrir els racons més amagats de la ment dels teus companys de joc?.

Dixit també és un joc amb moltes possibilitats dins l’àmbit terapèutic i pedagog. Es pot adaptar fàcilment per treballar les emocions, els sentiments, reforçar el llenguatge. És una bona eina educativa i de reforç.

L’Associació:

Volem aprofitar l’avinentesa per animar-vos a formar part de l’Associació de Jocs de Taula “Meeple Llagostera”. Som un grup de persones aficionades als jocs de taula moderns. Fem trobades setmanals per a fer partides d’un ampli ventall de jocs, tot i que amb la gran quantitat d’oferta que hi al mercat actualment, no ens els acabaríem ni en unes quantes vides. Formant part de l’associació i participant en les diferents activitats, podreu conèixer aquesta varietat de jocs de taula, que surten dels clàssics de sempre (com Monopoly, Parxís, Oca), amb moltes temàtiques i formes de jugar diferents.

Som una associació oberta a totes les edats, i volem ser un punt de trobada intergeneracional, familiar i amb amics. Un lloc on fomentar la socialització que moltes vegades necessitem per escapar de la nostra vida diària. Esperem que aquesta afició torni a agafar força a les nostres llars i pugui ser una alternativa més a l’oci digital i tecnològic. També volem fomentar el plaer de jugar en família.

Ens podreu trobar els divendres al vespre al Casino Llagosterenc, i a les xarxes socials ens podeu buscar com a Meeple Llagostera.