Inici Textos Comentari del ple del mes de juny

Comentari del ple del mes de juny

1361

El ple del mes de juny ha suposat la tornada a la normalitat, pel que fa als plens presencials, abandonant els plens telemàtics que fins ara s’han hagut de fer. Tot i que els plens telemàtics permeten apropar la política municipal a la població en transmetre’ls pel canal de Youtube de l’Ajuntament, són la conseqüència d’una situació de pandèmia que s’ha reduït considerablement pel que fa al nombre de persones afectades. En aquests moments no hi ha un augment en el nombre de casos, però és evident que el perill existeix, i que van apareixent brots d’infecció en diferents punts del nostre país. Hem de ser conscients d’això i mantenir una actitud responsable per no fer passos enrere.

Per un tanatori públic

Que els costos dels serveis funeraris són elevats és una realitat. Estem convençuts que cal tenir, a banda de la gestió privada existent, una gestió pública, que serveixi per poder oferir uns preus molt més raonables. Com en tants àmbits, l’establiment de competència en els serveis, i l’allunyament d’un sistema de pràctic monopoli, ha de suposar una rebaixa de costos mantenint la qualitat del servei.

En aquest sentit, el ple del mes de juny ha aprovat una proposta perquè Girona exerceixi el seu lideratge en l’impuls d’un tanatori públic d’abast comarcal. Com es comenta a l’exposició de motius de la proposta presentada: “Ara fa quatre anys més de 1000 gironines i gironins van signar una iniciativa popular perquè l’Ajuntament de Girona liderés un procés de municipalització del servei funerari que se sumés a la gestió directa que ja fa dels cementiris”.

La proposta presentada, doncs, obeeix a aquesta voluntat popular, i anirà acompanyada d’altres actuacions que fomentin a Llagostera una gestió plural i més transparent amb la incorporació de la competència en la gestió dels serveis funeraris i amb la informació detallada de productes i empreses que s’ofereixen.

Consolidació del personal de la brigada municipal

La situació viscuda darrerament, en què el perill de contagi ha obligat, per una banda a  reduir les hores efectives de treball de la brigada i a confinar els treballadors amb risc de vulnerabilitat, i per altra a dedicar part de la jornada laboral a treballar per prevenir el coronavirus ha suposat un endarreriment en les tasques que habitualment fa el personal de la brigada municipal. Si a això afegim que els serveis de jardineria i manteniment que fa una empresa externa no s’han realitzat durant aquest període, pel fet que l’empresa ha aturat la seva activitat, el resultat és obvi: hi ha un retard en la neteja i desbrossament de carrers i parcel·les municipals.

Aquesta situació ha posat de manifest l’important paper de la brigada municipal. Per a nosaltres és vital tenir una brigada consolidada i amb el personal necessari per poder fer el manteniment necessari. Per aquest motiu hem aprovat al ple de juny la consolidació de dues places de la brigada municipal que fins ara estan vacants.

Esperem que l’estabilització de la plantilla serveixi per retornar al més aviat possible a la normalitat pel que fa a la necessària neteja i manteniment dels carrers, i demanem disculpes i comprensió per l’estat de manteniment actual, molt llunyà del que ens agradaria però, com dèiem, justificat per la situació viscuda darrerament.

Les festes locals

Com cada any, el Departament de Treball demana a l’Ajuntament de Llagostera proposi les dues festes locals per al proper calendari del 2021. Tradicionalment els dies de festa local són els dos dies següents al diumenge de Pasqua Granada, que coincideixen amb els dies de festa major.

Tenint en compte això, s’ha aprovat proposar com a festes locals del municipi de Llagostera per a l’any 2021 els dies 24 i 25 de maig de 2021, dilluns i dimarts següents al diumenge de Pasqua Granada. Esperem que aquests dies cap pandèmia ens faci renunciar a la nostra Festa Major.

Rebuig a un sistema monàrquic imposat i qüestionat per les presumptes irregularitats

La monarquia espanyola s’ha caracteritzat aquests últimes dècades pels escàndols del seu antic cap Joan Carles I. Aquest personatge, a banda d’aventures extramatrimonials i caceres de grans animals, també ha aconseguit amassar una gran fortuna d’origen poc clar. Segons sembla la majoria de diners provindrien de comissions en diferents negocis com la venta d’armes a l’Aràbia Saudita o de la construcció de l’AVE a la Meca.

Aquests fets, destapats per alguns diaris internacionals, van obligar a Felip VI a renunciar a l’herència del seu pare. Per anunciar-ho va escollir el 15 de març, un dia després del començament de l’estat d’alarma, un moment on teníem els hospitals plens de malalts greus, les funeràries col·lapsades i milers de sanitaris deixant-se la pell per lluitar contra la pandèmia. Utilitzar tot això com a cortina de fum per tapar les vergonyes és una actitud mesquina i vergonyant.

Davant de tota aquesta situació varen ser diversos els partits que van proposar crear una comissió d’investigació per tal d’intentar esclarir l’origen d’aquesta fortuna dels borbons. Però el PSOE, el PP, Cs i Vox van vetar a la mesa del congrés la creació d’aquesta comissió d’investigació.

Aquest fet, que trobem inacceptable, és una de les denúncies que fèiem en la moció que vam presentar conjuntament amb la CUP-Altenativa. El PSC va decidir abstenir-se i Junts per Llagostera va votar-hi a favor. Ens alegrem i agraïm del canvi de posició de JXLL, ja que la passada legislatura va votar en contra d’una moció que vam presentar en aquest sentit, en la qual demanàvem declarar persona non grata al rei.