Inici Política i Societat Comentari del ple de setembre

Comentari del ple de setembre

1921

Dictàmens, propostes o mocions resolutòries

La primera part del ple va destacar per la votació per unanimitat de les diverses qüestions previstes. Algunes, purament tècniques, com la ratificació de l’acord de modificació dels estatuts de SUMAR; la subscripció al pla de serveis de XALOC (amb el qual es manté la situació actual); l’aprovació provisional d’una modificació del POUM relacionada amb la xarxa d’aigua potable; una modificació de crèdit del patronat de la Residència Josep Baulida o l’aprovació del compte general del pressupost per a l’exercici 2019. En aquest darrer cas, destaquem que no s’hi han produït al·legacions i que el patrimoni net de l’Ajuntament és positiu. Considerem que l’estat de comptes de l’Ajuntament està sanejat i que permetria un endeutament major en cas de ser necessari.

A continuació, detallem algunes de les altres propostes acordades. En primer lloc, la creació del Registre d’Entitats i el reglament que l’ha de regular.  Després de treballar-ho amb una comissió redactora amb participació de tots els grups, d’informar-ne les entitats i establir un període d’al·legacions, esperem que aquest instrument permeti ordenar millor i facilitar l’activitat del conjunt d’entitats del municipi; un sector fonamental en l’activitat social a Llagostera. Per altra banda, es va aprovar el conveni amb els ajuntaments de Caldes de Malavella i Cassà de la Selva per als serveis de policia. La proposta, sorgida de Cassà i que originalment plantejava una mancomunació, s’ha treballat conjuntament arribant a un consens que ens sembla l’adient: sense renunciar a l’autonomia de cada municipi, permetrà sumar esforços amb el treball conjunt quan sigui necessari, així com compartir o estalviar recursos (material, formacions, compres conjuntes…). Finalment, es va aprovar una modificació de crèdit que, entre altres coses, permetrà l’adquisició d’una cinquantena d’obres del pintor llagosterenc Emili Vilà, que es conservaran a l’arxiu a l’espera de poder-les exposar. Es tracta d’una oportunitat única per augmentar el patrimoni cultural municipal, que s’ha considerat important d’aprofitar en el moment que n’ha sorgit la possibilitat. Altres punts de la modificació incloïen, per exemple, una adequació de la despesa per fer front a les despeses de la Covid-19. 

 

Acords d’urgència

Les qüestions dutes votació en aquest cas van ser tres. En primer lloc, una moció sobre l’estat de neteja dels carrers i certes dependències municipals, impulsada per Junts per Llagostera. En aquest cas, i després de consensuar-hi alguns canvis, la moció es va aprovar per unanimitat. Com a grup integrant de l’Equip de Govern, som conscients que —com es va detallar— hi ha hagut problemes en aquest àmbit els darrers mesos. Especialment, per limitacions d’horari laboral dels equips de neteja durant els mesos de pandèmia, així com per baixes de treballadors municipals que hi han coincidit. Com va explicar la regidora responsable, s’ha reforçat el personal per tal de suplir baixes i s’ha invertit amb maquinària. Per altra banda, des de la regidoria de Medi Ambient vam exposar la situació referent al control d’herbes en escocells i parterres: d’una banda, la renúncia a l’ús del glifosat (pel seus riscos per a la salut i el medi) suposa augmentar notablement el treball necessari per aconseguir un resultat similar; per l’altra, hem viscut un estiu anòmal a nivell de precipitació. Finalment, en relació a aquesta qüestió, esperem poder dotar-nos properament d’un pla director de parcs i jardins, que ens permeti discutir i consensuar col·lectivament un model municipal de gestió, amb acords en qüestions com el control d’herbes, però també d’altres d’igualment importants com són la temporalitat de les podes o el tipus de plantes ornamentals per les quals apostem.

Una altra moció, també presentada per Junts, feia referència a mesures per a garantir la pràctica del futbol base en la present temporada, amb les quals s’apostava per dedicar recursos propis per a la utilització del camp d’un altre municipi. En aquest cas, el nostre vot va ser contrari: considerem que els esforços que es dediquen a l’esport local s’han de centrar en la seva necessitat i potencial a nivell d’hàbits saludables i com a eina educativa i de socialització per sobre d’altres factors, com ho és la competitivitat esportiva per si mateixa, pròpia dels equips professionalitzats. És per això que pensem que cal que prioritzem els recursos municipals per a l’activitat no professional i per a la promoció esportiva per al conjunt d’infants i joves. Per exemple, amb l’increment de beques que s’ha realitzat. 

En darrer lloc, es va aprovar —amb els vots de Junts, ERC i el nostre, i l’abstenció del PSC— una moció de rebuig a la decisió del TS d’inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra. Un cop més, ens trobem davant d’un exemple de repressió política i d’intromissió inacceptable dels tribunals de l’Estat sobre els drets nacionals i polítics del poble de Catalunya, amb el qual l’Estat espanyol torna a fer evident que, mentre en formem part, no comptarem amb la més mínima sobirania popular.

 

Accions i projectes que es duen a terme des de les regidories de CUP-ALl

Des de la regidoria de Drets Socials i Feminismes, es va exposar que s’han produït 225 sol·licituds de beques per a material escolar i activitats extraescolars, una quantitat similar a la del curs passat. També, que s’impulsa un servei d’atenció socioeducativa més exhaustiu que el Servei Coloraines amb què comptàvem, amb lògica de centre obert a primària i per a tota la tarda. Aquest és un recurs que considerem molt important per afrontar les necessitats imperioses que viuen molts infants i famílies en l’actual context.

També, que s’ha començat a posar fil a l’agulla en el disseny del Pla d’Igualtat i de Polítiques LGTBI. Se’n va destacar el protocol per a personal de l’Ajuntament de prevenció i abordatge de situacions de violència masclista i que, per a una bona implementació, la seva elaboració ha de ser un procés el més transversal i participatiu possible. Per altra banda, el 7 d’octubre tindrà lloc una nova convocatòria de la Taula de Dones (telemàtica) que, entre altres qüestions, versarà sobre l’esmentat Pla d’Igualtat o els actes previstos pel 25-N.

A nivell de cooperació, es va explicar el conveni establert amb Open Arms. Amb aquest, s’aporten 3500 euros a l’ONG i aquesta aportarà xerrades de sensibilització per a infants i per a tota la ciutadania; així com s’ha ofert el seu logo per a les equipacions dels clubs esportius locals. Per altra banda, s’ha realitzat una aportació de 2000 euros al Fons Català de Cooperació, en motiu de la greu situació de vulnerabilitat produïda per l’incendi del camp de refugiats de Mòria (Lesbos).

Des de la regidoria de Medi Ambient, es van explicar dues convocatòries que han tingut lloc els últims caps de setmana. En primer lloc, el Clean Up Day (previst a la primavera i que es va haver d’aplaçar) amb el qual unes 25 persones voluntàries van netejar de deixalles diferents entorns del poble, recuperant uns 7m3 de residus. En segon lloc, la Festa de la Mobilitat Sostenible, també amb un format adaptat a causa de la covid-19, i que va comptar amb unes 145 persones participants. S’agraeix en ambdós casos el voluntariat que els fa possibles i, especialment, la col·laboració del G.E. Bell-Matí. Per altra banda, s’han repartit a les dues escoles un miler i escaig de boc’n’rolls a partir de la iniciativa del comitè verd de l’Escola Lacustària, repartiment que es va estendre a tots els treballadors i treballadores municipals. Es va considerar una bona iniciativa per a promoure el residu zero i, quan el pressupost ho permeti, ens plantegem estendre-la a l’institut i altres col·lectius.

Finalment, des de les àrees de Sobiranies i Cultura, es va mostrar la satisfacció perquè —després d’un llarg període amb problemes remarcables— gràcies a la nova empresa responsable i la insistència dels tècnics, el servei d’enllumenat està funcionant correctament. També, es va explicar que el poble té al seu abast els serveis d’una segona empresa funerària: fins ara, ens trobàvem en una situació de monopoli de facto, amb la qual cosa esperem una reducció important dels preus.

Per últim, es van explicar els actes organitzats per reivindicar diferents efemèrides republicanes del primer cap de setmana de mes: l’1 i el 3 d’octubre (d’una banda) i la caminada-memorial Isabel Vila, llagosterenca i primera sindicalista catalana, que va tenir lloc el dia 4 en commemoració del Foc de la Bisbal.