Inici Política i Societat Comentari del ple de novembre

Comentari del ple de novembre

2017

No voldríem començar sense agrair a El Butlletí de Llagostera l’oportunitat de poder realitzar el comentari amb els trets més destacables del darrer ple del mes de novembre, com cada mes. I agrair públicament la tasca que realitzen des de fa uns 40 anys per continuar treballant voluntàriament per la cultura; sobretot en un moment tan delicat com el que ens trobem actualment degut a la pandèmia que estem vivint actualment, on les entitats han rebut una bona trompada.

El darrer ple, on no vàrem poder exercir el nostre dret a comentar ni el nostre dret a votació a les propostes que s’hi duien a terme, per motius personals de salut; al tractar-se d’un ple presencial i no telemàtic.

Es varen aprovar dos punts que considerem d’una rellevant importància per a la millora de la seguretat per a la ciutadania de Llagostera, l’aprovació de l’annex del conveni de la Policial Local amb col·laboració amb els Mossos d’Esquadra per realitzar controls de control d’estupefaents, on malauradament segueix essent una problemàtica on un nombre important d’accidents de trànsit són a causa del consum de drogues.

L’altre punt a tracte en referència a seguretat, és la modificació de dos punts en el conveni de col·laboració entre les policies locals de Cassà de la Selva, Caldes de Malavella i Llagostera, un conveni promogut pels nostres companys socialistes de les poblacions veïnes. Sumant esforços entre els tres municipis per a poder millorar la seguretat del conjunt de la població. La seguretat és primordial per al benestar de la ciutadania, i des dels socialistes sempre hem apostat per millorar-la i cal invertir-hi temps i recursos.

De les diferents propostes, voldríem destacar una moció que es va presentar des del grup de Junts per Llagostera en referència a l’adhesió a la Declaració de Sabadell per la Millora de la Qualitat de l’Aire. La Declaració de Sabadell fomenta un acord entre municipis, a través del qual els i les representants del món local insten a fer de la millora de la qualitat de l’aire una prioritat de l’acció governamental.
Per fer front a aquest repte, les administracions locals reivindiquen al govern de la Generalitat de Catalunya i als ens supramunicipals un acord polític i social per treballar conjuntament en favor de la qualitat de l’aire, amb mesures urgents i eficients. A més, reclamen un paper protagonista dels ens locals a l’hora d’avançar en les accions i estratègies per lluitar contra la contaminació atmosfèrica.

La Declaració de Sabadell s’emmarca en el 2n Congrés Català de la Qualitat de l’Aire, que va tenir lloc el dia 15 d’octubre del 2021 a Sabadell, i que està promogut per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

La qualitat de l’aire és la primera causa de mort derivada de condicions ambientals a tota la Unió Europea. Si bé en l’àmbit global es compleixen els objectius establerts en l’esfera europea, vuit de cada deu ciutats superen els nivells màxims de contaminació recomanats per l’Organització Mundial de la Salut. A Catalunya, s’han superat els nivells d’òxids de nitrogen (NOx) i de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en zones molt densament poblades, com l’aglomeració de Barcelona. Tanmateix, s’han registrat superacions puntuals dels nivells d’ozó a la plana de Vic i zones del nord del país.

Entre altres accions, la Declaració recull el compromís de les administracions locals adherides de promoure la pacificació de la mobilitat urbana privada als diversos municipis, millorar i innovar en els serveis de transport urbà i de mercaderies, o fomentar una transició decidida cap a les energies netes i renovables.

En l’àmbit de les energies renovables, hem de lamentar la moratòria tàcita en la qual està instal·lat el govern de la Generalitat, que no permet desplegar les renovables quan ja portem 10 anys de retard. El resultat és que estem a la cua d’Espanya i d’Europa en aquesta qüestió.

Per tant, tot allò que vagi en la direcció de la lluita contra el canvi climàtic, no només ho impulsarem sinó que recordarem que anem molt tard i que és urgent actuar de manera immediata.