Un ple carregat de propostes
Després d’un mes d’agost sense ple, com és habitual, el ple del mes de setembre va arribar carregat de propostes, mostra del treball que el conjunt de regidors desenvolupen en les tasques que han assumit. És cert que algunes són propostes de tràmit, com l’aprovació del compte general, un canvi de tipus tècnic sobre la subscripció al pla de serveis de Xaloc per la recaptació de tributs o la ratificació de la modificació dels estatuts de SUMAR. Altres propostes són continuació de propostes que s’havien debatut en plens anteriors, com l’aprovació provisional de la modificació del POUM per a la implantació de la xarxa d’aigua o l’aprovació de les bases per a la consolidació d’una plaça d’oficial a la brigada municipal.
Registre d’Entitats
Una de les propostes que suposen un pas endavant en la gestió municipal és la creació i reglamentació d’un registre d’entitats del poble. Aquest registre afavoreix la relació de les entitats amb l’Ajuntament, ja que per primera vegada tindrem un registre les dades actualitzades del conjunt d’entitats del poble. A més a més, també és un pas endavant en el terreny de la participació ja que a partir d’ara les entitats podran impulsar iniciatives ciutadanes, sempre que es posin d’acord un 10% de les que conformen el registre.
Conveni amb Caldes i Cassà sobre col·laboració policial
És obvi que els ajuntaments sovint necessiten el suport i col·laboració d’ajuntaments veïns, tant pel que fa a mancances puntuals de material com a actuacions conjuntes per aconseguir un mateix fi o compartir compres o formació de personal. El conveni de col·laboració entre les policies de Cassà, Caldes i Llagostera va en aquesta línia. La proposta inicial de l’Ajuntament de Cassà, massa ambiciosa i al nostre entendre poc realista, s’ha anat perfilant al llarg dels darrers mesos fins a redactar un text que, avalat pel Departament d’Interior, permetrà una relació més estreta entre els diferents cossos policials.
Ajustaments en el pressupost
Com sol fer-se habitualment en aquestes dates, l’equip de govern ha presentat algunes modificacions de les partides pressupostàries per fer front a necessitats sorgides durant l’any. Els canvis no previstos, sobretot motiu de la pandèmia que estem patint, ens obliguen a fer aquests ajustaments.
Al geriàtric, és de destacar l’augment de la partida de personal, sempre necessari i més en aquests moments de pandèmia. També l’aprovació d’un estudi per analitzar el funcionament del centre i veure possibilitats de millora. Creiem necessari, malgrat la valoració positiva que es té del funcionament del geriàtric, fer una reflexió conjunta i contrastar experiències que ens ajudin a millorar.
Pel que fa al pressupost de l’ajuntament, a més de reestructuració de partides sense efectes en el conjunt del pressupost, hi ha una partida per adequar el local de la farinera coma nou SAC (servei d’atenció al ciutadà). L’augment de personal necessari ens obliguen a desplaçar aquestes dependències, que a començaments de novembre estaran a les noves dependències de la Farinera. També s’augmenta la partida d’inversions en Esports, per donar compliment a la necessitat de canviar el dipòsit d’aigua calenta de les dutxes del camp de futbol. Finalment, destaquem la provisió dels 40.000 euros dels pressupostos participatius per a les millores de la Llar d’Avis.
Mocions de JuntsXCat
Un cop debatudes i aprovades les propostes de l’equip de govern, es van debatre dues mocions presentades per JuntsXCat. La primera estava relacionada amb el futbol. La reducció d’espais per a la pràctica del futbol, ja que el camp de futbol de Santa Cristina no et pot fer servir perquè el Cristinenc necessita les dependències i tampoc no es pot fer ús del camp de Caldes, ha obligat a reestructurar els horaris. El punt de la moció en què es demana buscar altres camps, doncs, no tenia sentit per a nosaltres en aquest moment, en què no hi ha possibilitats de disposar camps de futbol propers als nostre municipi. Tampoc podíem donar per bo el segon punt, en què es demanava avançar en la licitació del bar, ja que com vam explicar, s’estan fent les passes prèvies necessàries per aquesta licitació. El nostre vot, doncs, va ser negatiu.
La segona moció feia referència a la neteja del poble. És cert que la pandèmia ha provocat una reducció d’efectius i una dedicació al control sanitari amb la desinfecció de zones transitades del poble. Amb això les feines de neteja s’han vist afectades directament. I més si hi afegim una plantilla mancada de personal, i la inclusió de dues urbanitzacions noves a netejar com són la Canyera o Font Bona, i la no utilització de glifosat per matar les males herbes, cosa que exigeix un treball més continuat de manteniment de les herbes. Des de l’equip de govern ens hem compromès a reforçar la brigada municipal per solventar el problema, adquirir maquinària nova i a coordinar amb més efectivitat les tasques de la brigada amb la de l’empresa de jardineria contractada. L’acord, doncs, amb els punts plantejats per JuntsXCat, ens ha mogut a aprovar la moció presentada.
Una moció en defensa del nostre president i les nostres institucions
Davant la lamentable decisió de la justícia espanyola, l’ajuntament no podia altra cosa que manifestar el nostre rebuig a la inhabilitació del nostre president. Un cop més, la justícia fa política en contra dels legítims interessos de la població catalana. Per aquest motiu vam presentar la moció que l’AMI va enviar als municipis catalans i que es va llegir el mateix dilluns davant d’un bon grup de llagostrencs que ens aplegàrem al davant de l’ajuntament. Llegida la moció per part dels portaveus de JuntsXCat, Esquerra i Cup-Alternativa, va ser aprovada pels vots de les tres formacions i l’abstenció del PSC