Inici Política i Societat El novè mes de l’any

El novè mes de l’any

3319

Per a tots els qui seguim els preceptes de l’Islam sunnita, el mes del Ramadà és un dels pilars de la nostra religió. Aquest es celebra, com he apuntat al títol, el novè mes del calendari islàmic, que es sincronitza amb la Lluna.

La idea principal que se’n té, del Ramadà, és estar en dejú des de la sortida del sol fins a la seva posta. Però aquest no és l’únic objectiu d’aquest mes.

Una de les finalitats del Ramadà és simpatitzar amb els més necessitats, ja sigui de manera econòmica o aportant menjar, entre altres elements que puguin necessitar.  Per exemple, al llarg del mes, durant l’últim rés del dia, a la mesquita es recapten diners per diferents causes. D’aquesta manera qui s’ho pot permetre aporta una ajuda. A més a més, religiosament es diu que el mes del Ramadà és més especial que la resta d’any, ja que les portes de l’infern es tanquen i les del paradís s’obren, per això durant aquest celebració s’hauria de dedicar més temps a la religió sense deixar de banda les obligacions que es tenen del dia a dia. I per últim, durant el Ramadà s’espera adquirir aquests objectius com a hàbits durant tot l’any.

També hi ha excepcions en el compliment d’aquest precepte, com és el cas de persones que estan malaltes i el metge els recomana no fer-ho. Aleshores un cop acabat el mes, i depenent de la qualitat del menjar consumit a casa, s’ha de donar una quantitat de diners a una persona necessitada. En el cas de les dones, que durant el mes poden tenir la menstruació, tampoc han de seguir el dejuni mentre els duri el període. Les mares que acaben de tenir una criatura o encara alleten el seu fill i no tenen forces per aguantar, tampoc l’han de fer. En aquests casos però, un cop ha passat el mes, han de recuperar els dies que han perdut abans que comenci el següent Ramadà.

La durada d’aquest mes és entre 29 o 30 dies, i acaba amb el Eid al Fitr, la festa que posa fi al dejuni. Abans que s’acabi, però, s’ha de complir una última obligació —tothom qui s’ho pot permetre— que consisteix en donar una quantitat de diners a una família necessitada. Aquesta quantitat varia segons cada família, ja que depèn de les persones que han celebrat a casa el Ramadà. L’objectiu d’això és que tothom pugui gaudir d’aquesta festa. La persona que ha rebut la donació ha d’utilitzar-la, ja sigui per comprar menjar, roba nova als fills o per qualsevol cosa que necessiti.

Des del meu punt de vista, si comparo com se celebra el Ramadà en un país europeu i en un país musulmà (com és el Marroc) veiem que no hi ha massa diferències. Potser el que sí destaca és que en els països de majoria musulmana es fa més vida de nit durant aquest mes, és a dir, que després de sopar pots sortir al carrer i trobar botigues i restaurants oberts fins a les tres de la matinada.

Reconec que hi ha gent a qui l’afecta molt seguir el dejuni, però crec que és un tema molt psicològic, ja que si et lleves al matí pensant que no podràs esmorzar, ja no notes la gana i fins i tot no et molesta que algú dini o esmorzi davant teu. Un altre tema per tractar serien els inconvenients que això suposa quan has de seguir un horari laboral estricte o si duus a terme feines que requereixen un gran esforç físic.