Inici Política i Societat 2019. Any Caimó

2019. Any Caimó

2378

L’any que ve, 2019, se celebraran dos aniversaris interessants a les nostres comarques: el 150è del famós Foc de la Bisbal i el 200è del naixement del prohom Pere Caimó, dos referents injustament oblidats i desconeguts per a molts veïns de Llagostera i dels què Àngel Jiménez acaba de realitzar una sèrie de bons articles a la revista L’Àncora en els darrers mesos. Efectivament, Pere Caimó ha de ser considerat un dels referents socials i polítics del segle XIX gironí, juntament amb Abdon Terrades, Francesc Sunyer, Narcís Monturiol, el músic Joan Goula o Isabel Vilà, veïna de Llagostera considerada la primera sindicalista catalana, per anomenar-ne només uns quants.

Caimó va ser diputat a Corts pels republicans federals i alcalde de Sant Feliu en moments molt difícils. Va haver d’enfrontar-se a una església molt dominant i integrista i a una monarquia opressora, no tan diferent a la que patim avui podríem afegir. Caimó va liderar l’ample moviment republicà, progressista i anti-lleves militars que advocava la superació de l’arnat i corrupte regnat d’Isabel II i la introducció de mesures socials avançades per modernitzar la societat. Considerava que la revolució que s’havia iniciat el 1868 l’havia traïda el General Prim tot mostrant una agenda monàrquica i conservadora gens permeable al progrés social. La reacció de Pere Caimó, com a digne representant de la classe treballadora, era de proclamar la República a Girona. Per fer-ho, el van seguir milers de gironins de totes les poblacions veïnes a Llagostera –Calonge, Palamós, la Vall d’Aro, Sant Feliu i Palafrugell- una mena d’exèrcit popular formada majoritàriament de tapers. En paral·lel, Isabel Vilà –tan ben retratada per l’actriu llagosterina Iris Vilà en el musical “Isavel” de Kim Planella, l’any 2013- es va fer famosa formant un cos d’infermeres que els va servir a l’enfrontament amb l’exèrcit espanyol a la Bisbal, on només foren dispersats després d’oposar-hi una dura resistència i en raó d’una falsa operació de negociació que va acabar amb la detenció de Caimó a traïció.

Per celebrar aquestes efemèrides, s’ha creat un Grup Promotor. En mutu acord amb l’Ajuntament, s’estan preparant actes per recordar l’aniversari del naixement de Caimó, al voltant de l’u d’abril, una sèrie de visites guiades i la representació de l’obra “Isabel Vilà al Foc de la Bisbal” –monòleg protagonitzat per l’actriu Carme Sansa- a diverses poblacions del Baix Empordà, Gironès i la Selva durant el curs de l’any. En ella, l’actriu recorda davant el públic –que figura que és una aula d’una escola- el seu
pas per la vida i recorda els valors, la gent i els fets que va trobar-s’hi. Se’n farà una funció estel·lar a la Bisbal el mateix dia 6 d’octubre, dia en què farà exactament 150 anys del Foc de la Bisbal. Seria bo que al poble que adoptà la jove calongina, Isabel Vilà, també s’hi pogués veure.

Per a més informació sobre aquestes efemèrides, us podeu dirigir al Grup Promotor del Bicentenari Caimó a l’adreça electrònica anycaimo@gmail.com.